Finansiärer i gemensam satsning på öppen tillgång

2023-10-25

Forskningsfinansiärerna Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova har fattat ett inriktningsbeslut om att gemensamt finansiera publicering hos förlag som endast ger ut helt öppet tillgängliga tidskrifter.

I Sverige publiceras en hög andel av svensk forskning med omedelbar öppen tillgång. Men de stora, traditionella förlagens utgivning domineras fortfarande av hybridtidskrifter med en stor andel låsta artiklar.

Publicering på helt öppna förlag utgör ett viktigt alternativ till de traditionella förlagen. Nu har de fyra forskningsfinansiärerna fattat beslut om att i ett första steg gemensamt täcka kostnaderna för publicering under 2024 och 2025 hos förlag som enbart ger ut öppet tillgängliga tidskrifter.

Målet är att så många förlag som möjligt ska omfattas av satsningen. Förhandlingar har inletts under hösten och en nyhet är att alla forskare kopplade till någon av Bibsamkonsortiets deltagande organisationer kommer att omfattas av avtalen. I linje med slutsatserna från EU:s ministerråd om att kostnader för vetenskaplig publicering inte ska belasta vare sig läsare eller författare bidrar finansiärerna med denna satsning till att främja ett öppet tillgängligt publiceringssystem.

Kontakt

Uppdaterad:25 oktober 2023