Livsmedel
Nationella forskningsprogram som gör skillnad
Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel ska bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Programmet drivs inom ramen för regeringens livsmedelsstrategi som ska ge fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
Det tioåriga programmet startade 2017 då Formas fick 50 miljoner kronor för att under perioden 2017–2019 ta fram ett långsiktigt tvärvetenskapligt forskningsprogram för livsmedelssektorn. Det är första gången som det sker en satsning på ett långsiktigt forsknings- och innovationsprogram för livsmedel i Sverige.
Hösten 2019 beslutade regeringen att fortsätta finansiera Formas forskningsprogram om livsmedel med 47 miljoner kronor under 2020.
Aktuella och planerade utlysningar

Aktuella och kommande utlysningar
- Kunskap för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem
Stänger: 2020-11-05
Utlysningar under beredning
- Akututlysning 2020
Beslutsdatum: 2020-10-31
- Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet
Beslutsdatum: 2020-11-18
- Omställningsmöjligheter och samhällseffekter av covid-19
Beslutsdatum: 2020-12-15
Nyhetsbrev
Prenumerera på Formas nyhetsbrev om livsmedelsforskning där vi skriver om kommande utlysningar och aktiviteter.
Genomförda aktiviteter

- 14 maj 2020: Informationsmöte och matchmaking: Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet
- 17 april 2020: Webbinarium: Centrumbildningar för hållbarhet och konkurrenskraft i livsmedelssystemet
- 11 mars 2020: Webbsändning: Vägen till hållbarhet och konkurrenskraft - en dag om livsmedelsforskning och innovation
Nyhetsbrev
Prenumerera på Formas nyhetsbrev om livsmedelsforskning där vi skriver om kommande utlysningar och aktiviteter.
Finansierade projekt

Sedan programmet startade 2017 har många olika slags projekt finansierats. De flesta projekt är forskningsinriktade, men inom programmet finansieras också kunskapsöversikter, proof-of-concept och projekt som är mer tillämpade. Gemensamt för alla projekt är att de ska bidra med kunskap eller lösningar som är användbar för olika aktörer i samhället. Programmet finansierar också utbytestjänster mellan akademin och andra sektorer.
Mer information om beviljade projekt finns i Formas projektdatabas.
2017
- Beslutades 2017
- Beviljade medel: 9,5 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 7 projekt
Utlysningen efterfrågade synteser (kunskapsöversikter) som redogör för kunskapsläge och kunskapsbehov inom livsmedelsområdet.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Synteser inom livsmedelsområdet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Ute Walter | Umeå universitet | |
Stefan Gunnarsson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Uno Wennergren | Linköpings universitet | |
Fredrik Fernqvist | Sveriges lantbruksuniversitet | Innovationssystem för en hållbar livsmedelssektor - en kunskapssammanställning och -syntes |
Friederike Sevilla Ziegler | RISE Research Institutes of Sweden AB | |
Björn Hedin | Kungliga Tekniska högskolan | |
Åke Olson | Sveriges lantbruksuniversitet |
2018
- Beslutades 2018
- Beviljade medel: 76 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 11 projekt
Utlysningen efterfrågade forskningsprojekt om livsmedel i en cirkulär och biobaserad ekonomi, med fokus på:
- Produkter och/eller processer, eller
- Konsument och/eller marknad
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Forskningsprojekt inom livsmedelsområdet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Anders Karlsson | Sveriges lantbruksuniversitet | Marmorerad, mör och miljövänlig - jakten på det perfekta nötköttet |
Ingrid Undeland | Chalmers tekniska högskola | |
Malin Hultberg | Sveriges lantbruksuniversitet | Stadens matavfall blir ny mat – produktion, riskanalys och konsumentacceptans |
Mariette Andersson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Cecilia Fredriksson | Lunds universitet | |
Penny Bergman | RISE Research Institutes of Sweden AB | |
Maud Langton | Sveriges lantbruksuniversitet | Texturerade vegetabiliska livsmedel från rekombinerade fraktioner |
Hanna Bergeå | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Thomas Andlid | Chalmers tekniska högskola | |
Magnus Söderberg | Ratio | Påverkar barns involvering i processen om livsmedelsavfall hushållens avfallsmängd? |
Volkmar Passoth | Sveriges lantbruksuniversitet |
- Beslutades 2018
- Beviljade medel: 8 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 6 projekt
Proof-of-Concept (PoC) projekt syftar till att påbörja nyttiggörandet av forskningsprojekt som tidigare har fått finansiering från Formas eller Vetenskapsrådet (mellan 2010 och 2017). Projekten ska överbrygga gapet mellan grundforskning och nyttiggörande/kommersialisering. PoC-finansiering kan användas till att verifiera användbarhet och lämplighet av en ny metod, produkt eller process som utvecklats från ett tidigare forskningsprojekt samt för att etablera en strategi för nyttiggörande/kommersialisering.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Proof-of-concept inom livsmedelsområdet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Catherine Paul | Lunds universitet | |
Marie Alminger | Chalmers tekniska högskola | |
Mats Stading | RISE Research Institutes of Sweden AB | En sväljmodell för för det industriella produktutvecklingslaboratoriet |
Jana Pickova | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Uno Wennergren | Linköpings universitet | Optimeringsverktyg och beslutsstöd för planering av djurtransporter |
Erik Selander | Göteborgs universitet | Laxluskontroll – Ny hållbar skadedjursbekämpning i laxodling |
2019
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 66 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 5 projekt
Formas utlyste medel under tre år för projekt med ett tydligt tvärvetenskapligt angreppssätt som kombinerar livsmedelsforskning med digitaliseringskompetenser för att stärka livsmedelssystemet hållbarhet och konkurrenskraft.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Digital transformation av livsmedelssystemet. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Lars Hamberg | RISE Research Institutes of Sweden AB | |
Fedra Vanhyuse | Stiftelsen The Stockholm Environment Institute | CANDIES (Carbon Neutral Digestive Initiative - Enhancing Systems) |
Lars Rönnegård | Sveriges lantbruksuniversitet | Digital precisionsavel - ökad välfärd och produktion hos mjölkkor |
Anna Rydberg | RISE Research Institutes of Sweden AB | Mot datadelning och datadrivna beslut i en digitaliserad köttkedja |
Kristin Piiki | Sveriges lantbruksuniversitet |
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 60,5 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 11 projekt
Forskningsrådet Formas utlyste, i samråd med Jordbruksverket, medel för forskningsprojekt inom områdena djurskydd och djurvälfärd som berör de djur som, permanent eller under en begränsad tid, hålls av människan. Finansiering kunde sökas för projekt upp till tre år och upp till sex miljoner kronor per projekt.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Forskningsprojekt Djurskydd och Djurvälfärd. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 2,8 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 3 projekt
Forskningsrådet Formas utlyste, i samråd med Jordbruksverket, medel för djurskydds- eller djurvälfärdsbefrämjande åtgärder som berör de djur som, permanent eller under en begränsad tid, hålls av människan.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Djurskyddsbefrämjande åtgärder. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Cecilia Lindahl | RISE, Research Institutes of Sweden AB | Förbättrad djurvälfärd och arbetsförhållanden i samband med avlivning av smågrisar på gård |
Henrik Jeuthe | Vattenbrukscentrum Norr AB | Temperaturoptimerad djurhållning för romproduktion hos röding |
Evgenij Telezhenko | Sveriges lantbruksuniversitet | Utveckling av kontrollförfarande för att granska kvaliteten på klövverkning hos nötkreatur |
- Beslutades 2019-11-20
- Beviljade medel: 6,9 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 7 projekt inom livsmedel
Formas utlyste medel för ökad rörlighet mellan akademi och praktik. Syftet med utlysningen var att bidra till ökad samverkan mellan forskning och det övriga samhället samt till ökad kunskap och användning av forskningsresultat hos företag och offentliga eller privata organisationer. Utlysningen är gemensam för Formas tre nationella forskningsprogram för Klimat, Hållbart Samhällsbyggande samt Livsmedel.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering inom utlysningen Ökad rörlighet mellan akademi och praktik som rör livsmedel. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Xinmei Feng | RISE, Research Institute of Sweden AB | Hållbar europeisk vegetationsprotein-produktion via fermentering av restström |
My Sellberg | Stockholms universitet | |
Ylva Sjunnesson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Björn Klatt | Lunds universitet | |
Johan Lundqvist | Sveriges lantbruksuniversitet | Nya metoder för kvalitetssäkring av dricksvatten - vårt viktigaste livsmedel |
Catarina Svensson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Michael Martin | IVL Svenska Miljöinstitutet | Bedömning och utveckling av hållbarheten av urban vertikal odling |
- Beslutades 2019-12-12
- Beviljade medel: 4,3 miljoner kr
- Antal finansierade projekt: 9
Formas utlyste medel för att stötta samverkan inom livsmedelsområdet och omsätta forskningsresultat till praktik med avsikt att, i enlighet med livsmedelsstrategins mål, skapa en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja.
Nedan visas de forskningsprojekt som beviljats finansiering. Klicka på projekttiteln för att läsa mer om respektive projekt.
Projektledare | Organisation | Titel |
---|---|---|
Linnéa Qvirist | RISE | |
Tommy Nylander | Lunds universitet | Northern Lights on Food - Network to utilise MaxIV and ESS on food system |
Johanna Stadmark | IVL | Mutual learning to achieve economically, ecologically and socially sustainable aquaculture in Sweden |
Ann-Kristina Lind | RISE | |
Robin Harder | Chalmers | |
Marilyn Rayner | Lunds universitet | |
Mattias Eriksson | Sveriges lantbruksuniversitet | |
Anna Rydberg | RISE | |
Ulla Lindberg | RISE |
Resultat från projekt

Vi samlar in resultat från pågående och avslutade projekt i programmet.
Synteser
Resultat redovisas löpande under 2020.
-
Effektivitet och uthållighet i framtidens animalieproduktion från svenska gårdar och vatten – primärproduktionen Vad finns det för forskning om hållbarhet i den primära produktionen av livsmedel från svenska djur? Det har Sveriges lantbruksuniversitet kartlagt. Kartläggnin...
-
Näringskvalitet och klimatpåverkan av svensk sjömatskonsumtion Lax, torsk och andra typer av sjömat konsumeras mycket i Sverige. Men hur hälsosamma och hållbara är dessa sjömatsprodukter? Det har RISE tagit fram ett index f...
-
Hållbar turismsysselsättning inom Sverige Ingen diskuterar idag hur turismnäringen ser ut, vilka uttryck den tar sig i samhället eller hur arbetsförhållandena är för de människor som jobbar i den. Vi be...
-
Innovationssystem för en hållbar livsmedelssektor - en kunskaps samman ställning och -syntes SLU har kartlagt forskning om innovation inom livsmedelssektorn, för att se hur sektorn kan bli mer hållbar och innovativ. Studien visar att det är nödvändigt m...
-
Gastronomi som en länk mellan den svenska livsmedelsproduktionen och -konsumtionen Forskning om gastronomi bidrar till att fler människor får äta goda och hållbara måltider. Men vilken kvalitet håller forskningen, och hur kan den utvecklas? De...
-
En systematisk forskningsöversikt av digitala interventioner för mer hållbara beteenden kring livsmedelskonsumtion Att producera och konsumera mat påverkar miljön, men man kan minska denna påverkan genom att försöka ändra konsumenters beteende. Det kallas för beteendeinterve...
-
Vikten av samarbete kring resursers fördelning och återvinning för en effektiv och hållbar matproduktion För att matproduktionen i Sverige ska bli hållbar måste den ta hänsyn till olika dimensioner av hållbarhet. I den här litteraturstudien fokuserar Linköpings uni...
Om Nationella forskningsprogrammet för livsmedel

Uppdrag
Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel ska bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt till hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Programmet drivs inom ramen för regeringens livsmedelsstrategi som ska ge fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet.
Forskningsrådet Formas har fått 50 miljoner kronor under perioden 2017–2019 för att ta fram ett långsiktigt tvärvetenskapligt forskningsprogram för livsmedelssektorn. Det är första gången som det sker en satsning på ett långsiktigt forsknings- och innovationsprogram för livsmedel.
Forskningsprogrammet ska stärka behovsmotiverad forskning, öka fokus på produktutveckling, innovation, spridning och kommersialisering av forskningsresultat samt höja kunskapsnivån inom hela livsmedelskedjan.
Forskningsprogrammet är viktigt för den svenska livsmedelsbranschens långsiktiga konkurrenskraft och Formas strävar efter att programmet helt eller till lämpliga delar samfinansieras med näringslivet inom livsmedelsproduktionen.
Formas leder programmet i samverkan med andra forskningsfinansiärer och samhällsaktörer. Programmets satsningar ska baseras på en strategisk forskningsagenda som publiceras under hösten 2019.
Programkommitté
Formas fick i regleringsbrevet från Miljö- och Energidepartementet 2017 i uppdrag att vara värd för en Nationell kommitté för livsmedelsforskning. Kommittén består av representanter för forskningsfinansiärer inom livsmedelsområdet: Formas, Forte, Mistra, Stiftelsen Lantbruksforskning, Stiftelsen Strategisk forskning, Vetenskapsrådet och Vinnova. Kommittén leds av en oberoende ordförande, Inger Andersson.
Kommitténs uppdrag omfattar hela kedjan – från primärproduktion till konsumtion – och tar sin utgångspunkt i de globala hållbarhetsmålen och i regeringens livsmedelsstrategi
. Den nationella kommittén är även programkommitté för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel.
Bland kommitténs uppgifter ingår att ta fram en nationell agenda för livsmedelsforskning, att koordinera finansiering inom området samt att möjliggöra implementering av exempelvis långsiktiga forsknings- och innovationssatsningar inom identifierade och prioriterade områden. Långsiktighet och förankring med många aktörer är av stor vikt för både forskningsutförare och behovsägare inom sektorn.
En arbetsgrupp med representanter från samma finansiärer som ingår i programkommittén bistår kommittén. Kommittén leds av en oberoende ordförande, Inger Andersson.
Ordförande
- Inger Andersson, tidigare generaldirektör, Livsmedelsverket
Ledamöter
- Formas: Johanna van Schaik Dernfalk, avdelningschef Areella näringar
- Forte: Cecilia Beskow, chef för avdelningen Forskning och utvärdering
- Mistra: vakant
- Stiftelsen för strategisk forskning: Lars Hultman, VD
- Stiftelsen Lantbruksforskning: Christian Nyrén, VD
- Vetenskapsrådet: Lars Kloo, huvudsekreterare för naturvetenskap och teknikvetenskap
- Vinnova: Jenni Nordborg, avdelningschef Hälsa
Kommittésekreterare/kontaktpersoner
- Programmet: Erika Ax, forskningssekreterare, Formas
- Kommittén: Katarina Nordqvist, senior rådgivare, Formas
Forskningsagendan

Forskningsrådet Formas har fått i uppdrag att ta fram en strategisk forskningsagenda för det nationella forskningsprogrammet för livsmedel: Vägen till ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem.

Den strategiska forskningsagendan finns att ladda ner i en första version och kommer att revideras och uppdateras vid behov. Agendan baseras på Formas egna analyser och kartläggningar, på dialoger med lärosäten, näringsliv och myndigheter, samt på dialog med de forskningsfinansiärer som ingår i programmets programkommitté.
Nyhetsbrev

Prenumerera på Formas nyhetsbrev om livsmedelsforskning genom att fylla i dina uppgifter i formuläret.