Forskning som musik i Baltic Sea Festival Science Lab
Baltic Sea Festival Science Lab är en konsert, ett tvärvetenskapligt experiment och en del av Östersjöfestivalen, en av Europas största och ledande klassiska musikfestivaler. Formas är en av samarbetspartnerna bakom projektet.
Konserten ger unga forskare chansen att presentera sina forskningsområden på ett unikt sätt – genom att kombinera vetenskap och musik. Forskarna har parats ihop med unga tonsättare och skapat musik under ledning av regissören Elisabet Ljungar. Den 28 augusti kommer musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester framföra de specialskrivna verken i Berwaldhallen.
— För Formas är det viktigt att forskningen når ut och kommer till nytta i samhället. Det är verkligen roligt att Östersjöfestivalen har utvecklat ett nytt scenkonstkoncept som kan ge forskare nya kanaler att kommunicera forskning som är viktig för en hållbar samhällsutveckling, säger Kristina Laurell som är ansvarig forskningssekreterare för samarbetet på Formas.
En av deltagarna är holländska Isolde Puts, postdoktor vid Umeå universitet. Puts forskning fokuserar på hur globala förändringar påverkar kustekologi och marint liv i den europeiska boreal-arktiska regionen. Hennes dikt “Beware! BrownificationArea” har tonsatts av kompositören Dominik Puk, verksam i Poznań, Polen.
— Jag skrev en dikt om Östersjöns brunifiering, kopplingen mellan land och vatten, alger, bakterier och framtiden. Dominik som är en fantastisk kompositör skrev musik som ackompanjerar berättelsen väldigt väl och integrerade ett vackert violintema i stycket. Jag tycker att dikten skildrar de aktuella utmaningarna som pågår i Östersjön och längs kusterna på norra halvklotet.
Brownification, brunifiering på svenska, är när vatten färgas brunt av organiskt material, vilket påverkar bland annat ytvattnets färg och ljusförhållanden. Elektriska bakterier, hållbar konsumtion och giftiga ämnen i Östersjön är några av de andra ämnen som kommer få en musikalisk tolkning i Berwaldhallen.
Regissören och dramaturgen Elisabet Ljungar arbetar för andra året i rad med Baltic Sea Festival Science Lab. Hon har ansvarat för den konstnärliga kommunikationen mellan forskare och tonsättare och varit rådgivare under forskarnas arbete med att utforma sina texter att bli språkligt tillgängliga och begripliga även för ”icke-forskare”. Hon har även varit bollplank i komponisternas arbete med att tonsätta verken. Ljungar ansvarar också för den sceniska utformningen av föreställningen.
— Det är ett privilegium att vara delaktig i detta unika brobyggarprojekt där två olika världar möts och skapar något nytt och mera än sina beståndsdelar. Vi alla har utvecklat vårt mod, skapat nya gemensamma språk och klivit utanför våra komfortzoner för ett större helt – precis som vi behöver göra i hela samhället, om vi vill behålla vår planet och vår älskade Östersjö.
Baltic Sea Festival Science Lab äger rum 28 augusti kl 19:00 och är ett samarbete mellan Östersjöfestivalen, Stockholms universitet, Voksenåsen Musikkakademier och Formas.
Deltagande forskare
- Åsa Callmer, Örebro universitet
- Greta Gyraitė, Klaipėda universitet/Vilnius universitet
- Robin Bonné, Århus universitet
- Natasja Börjeson, Stockholms universitet
- Isolde Puts, Århus universitet
- Emilia Witkowska Nery, Institute of Physical Chemistry Polish Academy of Sciences
Deltagande tonsättare
- Otto Nuoranne, Sibelius Academy
- Luis Fernando Amaya, Norges Musikkhøgskole
- Pietari Kaasinen, Alumn, Kungliga Musikhögskolan
- Agita Reke, Institute of Sonology, Haag
- Dominik Puk, Alumn, Paderewski Academy of Music in Poznań
Akt I: Livskraft
- ÅSA CALLMER/ANDREAS GUNDERSEN: Sufficiency Unraveled
- GRETA GYRAITĖ/AGITA REĶE: Unhealed Wounds
- EMILIA WITKOWSKA NERY/LUIS FERNANDO AMAYA: Artificial Tongues
Akt II: Cirkularitet
- ROBIN BONNÉ/OTTO NUORANNE: Cable Bacteria
- ISOLDE PUTS/DOMINIK PUK: Beware! Brownification Area
- NATASJA BÖRJESON/PIETARI KAASINEN: A Circular World